Paul Peter Spiering


Paul Peter Spiering werd in 1954 geboren in Hilversum. Hij studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jo Juda and Herman Krebbers. Nadat hij in 1973 zijn solo-examen “Cum Laude” behaalde vervolgde hij zijn studie bij Ivan Galamian aan de Juilliard School of Music in New York. In 1977 sloot hij zijn studie af met het behalen van de “Prix d’excellence”.

Als solist trad hij op met verschillende orkesten zoals het Brabants Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Concertgebouw Kamerorkest.

Sinds 1978 is hij violist in het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij werkte met vele grote dirigenten als Bernard Haitink, Nicolaus Harnoncourt, Leonard Bernstein, Carlos Kleiber, Antal Dorati, Eugen Jochem, Mariss Jansons etc.

In 1996 werd hij artistiek directeur van het Concertgebouw Kamerorkest. Met dit Kamerorkest maakte hij vele tournees over de hele wereld in landen als Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Japan, India etc.

In november 2005 maakte Paul Peter Spiering zijn debuut als dirigent bij het Bombay Chamber Orchestra tijdens een concert in het Tata Theatre in Mumbai. Daarna volgden gastdirecties bij het Amstelveens Symfonie Orkest (2007) en in Brazilië (2009), waar hij in Cuiaba het Orquestra do Estado de Mato Grosso dirigeerde.

Het Musica Art Kamerorkest gedirigeerde hij in april 2010 tijdens het Kamermuziek Festival in Barth (Duitsland) met werken van Mozart, Britten en Webern.

In augustus 2010 gaf hij 2 concerten in Brazilië. In Sorocaba (7 aug) en Sao Paulo (8 aug) stond het Orchestra Jovem Do Estado onder zijn leiding met werken van o.a. Brahms (Tragische Ouverture) en Dvořák (Symphonie nr. 9 “Uit de Nieuwe Wereld”)
   

download biografie PDF
download biografie WORD
 
Untitled Document